Star Wars, The Worlds Out There, Ιστορίες Κόμικς, Κόμικς

(Ιστορίες Κόμικς) Star Wars: Dawn of the Jedi

Το Star Wars: Dawn of the Jedi είναι μία μίνι σειρά κόμικς  που περιγράφει γεγονότα 26.000 χρόνια πριν το A New Hope. Η ιστορία είναι του John Ostrander, σε σχέδιο του Jan Duursema και κυκλοφόρησε το 2012 από την Dark Horse Comics. Οι δύο δημιουργοί είναι γνωστοί για το Star Wars: Legacy, μια ιστορία που είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και αποτελεί μία από τις κερδοφόρες σειρές κόμικς της Dark Horse. Μετά την αγορά της Lucasfilm από την Disney και τη μεταφορά των Star Wars Comics στη Marvel, το Dawn of The Jedi, όπως και πολλές ακόμα ιστορίες του παλιού Expanded Universe, δεν είναι πλέον canon και ανήκει στην κατηγορία Star Wars Legends.

dawn2Πλοκή
Η ιστορία τοποθετείται χρονικά περίπου 26.000 χρόνια πριν το A New Hope, μια εποχή που τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι γνωρίζουμε. Το τάγμα των Jedi δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα και το κόμικς μας παρουσιάζει τους πρόγονους των ιπποτών με τα φωτόσπαθα. Οι Je’daii, όπως είναι γνωστοί, κατοικούν στον πλανήτη Tython και προσπαθούν να κατανοήσουν τη μυστηριώδη ενέργεια που καλείται Δύναμη. Η ιστορία τρεις νεαρούς Je’daii. Η Shae Koda, που έχασε τους γονείς της στον πόλεμο, τον Sek’nos Rath, τον Sith(στο Expanded Universe οι Sith ήταν μια κανονική φυλή και σε αυτούς οφείλουν το όνομά τους οι σύγχρονοι Sith που ξέρουμε) και την Tasha Ryo, την Twi’lek. Τα πάντα ξεκινούν όταν ένα σκάφος φθάνει στον Tython μεταφέροντας τον Xesh, έναν σκλάβο των Rakata, με την ονομασία Force Hound.

Το Star Wars: Dawn of the Jedi είναι ένα αρκετά καλό κόμικ για κάποιο φαν της σειράς. Δεν είναι ούτε ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει ποτέ, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακή επιλογή. Προσωπικά το είχα διαβάσει πριν από αρκετά χρόνια και μου άρεσε πάρα πολύ το σχέδιο του(Jan Duursema εγγύση), ενώ η ιστορία του, αν και είναι σχετικά απλή και μπορεί να χάνει προς τα τελευταία τεύχη, είναι συμπαθητική και ταιριάζει με το στυλ του έργου.

dawn3Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφέρουμε κάτι σημαντικό. Αν κάποιος έχει ασχοληθεί αρκετά με το Old Republic μέρος του Expanded Universe είναι πιθανό να του αρέσει ακόμα περισσότερο το Dawn of the Jedi. Το «κόλλημα» μου με αυτό το χρονικό πλαίσιο της ιστορίας του γαλαξία, ήρθε από το παιχνίδι Star Wars: Knights of The Old Republic– ίσως το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι Star Wars όλων των εποχών- στο οποίο η φυλή(-αυτοκρατορία) των Rakata είχε κομβική σημασία. Έτσι, χάρηκα πολύ που διάβασα ένα κόμικ το οποίο μας δείχνει τη μεγάλη γαλαξιακή αυτοκρατορία στην κορυφή της δύναμής της, αλλά κυρίως, μια ιστορία που εξήγησε την προέλευση των Jedi(έδειξε και το «πρώτο φωτόσπαθο»). Τα origin stories ηρώων, φυλών κλπ. έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον και αυτό δε θα μπορούσε να μην ισχύει και στο Star Wars. Αυτό φαίνεται πως καταλαβαίνει στις μέρες μας και η Disney, καθώς η αρχή του τάγματος Jedi, δείχνει να είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν λογικά και οι κύριες ταινίες Star Wars, ξεκινώντας με το επερχόμενο The Last Jedi.

 

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει μια μη-canon εκδοχή της καταγωγής των Jedi, σας αρέσει η Pre-Republic era της σειράς ή πολύ απλά θέλετε να απολαύσετε μία διαφορετική και ιδιαίτερη Star Wars ιστορία, το Dawn of the Jedi προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Και μέρα που είναι σήμερα, γιορτάστε με όποιο τρόπο μπορείτε για την Παγκόσμια Ημέρα Star Wars!
May the 4th be with you!

Ιστορίες Κόμικς

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.