The Worlds Out There, Βιβλία Φαντασίας, Ελληνικό Fantasy, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με το συγγραφέα Κοσμά Χατζηιωαννίδη

Σήμερα στο Manwe Stories φιλοξενούμε το συγγραφέα του βιβλίου Οι Θεοί του Καταραμένου Δέντρου: Μονοπάτια (εκδ. Πηγή), Κοσμά Χατζηιωαννίδη.

Σε ευχαριστώ πολύ Κοσμά για τη σημερινή συνέντευξη. Ξεκινώντας, θα ήθελα να σου κάνω την κλασική ερώτηση των συνεντεύξεων του Manwe Stories. Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας μόνο 3 λέξεις;
Χαώδης, δημιουργικός, περιπετειώδης.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;
Από μικρός είχα την τάση να φτιάχνω ιστορίες οπότε θα έλεγα πως η συγγραφή ήταν ανέκαθεν κομμάτι του εαυτού μου που έπρεπε να ωριμάσει και να βγει στην επιφάνεια. Από παλιά έγραφα απλά συνέχεια βρισκόμουν στο στάδιο του να σβήνω και να πετάω κάθε μου προσπάθεια στον κάδο. Η απόφαση ήρθε σε μια στιγμή προσωπικής ειλικρίνειας όταν αποφοιτούσα από το πανεπιστήμιο και έκανα την εξής ερώτηση στον εαυτό μου, “είσαι πραγματικά χαρούμενος;” Η απάντηση ήταν όχι, έλειπε το εφηβικό όνειρο , η τρέλα , η απουσία κανόνων και συμβιβασμών. Όλα αυτά υπήρχαν στους κόσμους τους οποίους έπλαθα για να ξεφεύγω από την πραγματικότητα.

Θυμάσαι το πρώτο κείμενο που έγραψες ποτέ; Ποια είναι η κατάληξή του;
Είχα γράψει αρκετές σελίδες για ένα βιβλίο δυστοπικής φαντασίας που είχα σκεφτεί στην εφηβεία. Οι σελίδες αυτές κατέληξαν στον κάδο όμως η ιδέα αυτού του εγχειρήματος δεν έφυγε ποτέ από μέσα μου. Πάντα ήθελα να φτιάξω τη δική μου δυστοπία και τελικά αυτές οι σελίδες έγιναν ο πυρήνας του Brain Flower που είναι το επόμενο μεγάλο project μου. Υπάρχουν και σχέδια από δυο χαρακτήρες όπως εξώφυλλο και μια μικρή περίληψη στο προφίλ μου στο Instagram.

Από πού προέκυψε η ιδέα του «Θεών του καταραμένου Δέντρου»; Ποια ήταν η έμπνευση που σε οδήγησε στη συγγραφή της διπλής αυτής ιστορίας;
Ως λάτρης της μυθολογίας πάντα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτούς τους πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες με έναν δικό μου τρόπο. Οι θεοί και οι ήρωες είναι σύμβολα ιδεών όμως σε μια σύγχρονη εποχή όπως βλέπουμε γύρω μας τα σύμβολα χάνουν την σημασία τους και κάθε έννοια αλλοιώνεται. Στην ουσία όλο το πρότζεκτ των βιβλίων είναι η μελέτη της ανθρώπινης φύσης από την οπτική των αντιηρώων που είναι οι πρωταγωνιστές μας. Για την πρώτη ιστορία η ιδέα ήταν πως ο κόσμος και συγκεκριμένα η χωρά μας αντιμετωπίζει έναν ονειροπόλο άνθρωπο και ποσό περιπλοκή έννοια έχει γίνει ο καλύτερος κόσμος. Βλέπουμε πως ακόμα και οι θεοί μας δεν είναι ικανοί για το πιο απλό πράγμα , να προχωράνε μπροστά. Η δεύτερη ιστορία ήταν περισσότερο ένα φιλοσοφικό ταξίδι για την δύναμη και την γνώση σε έναν κόσμο εν μέσω πολέμου από την οπτική ενός ανθρώπου που σε όλη του τη ζωή ήταν ανήμπορος. Όλα αυτά φυσικά με ατέλειωτη δράση.

Από τι άλλο εμπνέεσαι; Τι εξιτάρει το μυαλό σου έτσι ώστε να αποφασίσεις να το μεταφέρεις με κάποιο τρόπο στο χαρτί;
Το μοναδικό σταθερό στην έμπνευση μου είναι η φύση και όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν ανάλογα με την ιστορία που θέλω να πω. Κάθε ιστορία έχει πολλά στοιχεία , από φιλοσοφικά ερωτήματα , μέχρι αισθητική και μουσική.«Οι Θεοί του Καταραμένου Δέντρου» άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνέχειας. Θεωρείς πως είναι πιθανό να ταξιδέψουμε άλλη μια φορά με το Δαίδαλο και το Δάντη;
Οι ιστορίες αυτές γράφτηκανχωρίςκάποιοιδιαίτεροστόχο. Απλά ήθελα να κάνω εξάσκηση πάνω στο γράψιμο μου γη αυτό και το βιβλίο ήταν μικρό. Όσο όμως έγραφα γοητευόμουν όλο και πιο πολύ από αυτούς τους κόσμους και τις ιστορίες που επιφυλάσσουν. Τελικά έχοντας ολοκληρώσει όλη την ιστορία κατέληξα πως τα βιβλία στο σύνολο τους θα είναι 8. Ο Δαίδαλος και ο Δάντης θα έχουν ο καθένας τη συνέχεια που τους αρμόζει όπως και άλλοι ενδιαφέροντες καινούργιοι χαρακτήρες.

Αν όντως έχουμε ένα sequelέργο, θεωρείς πως οι δύο διαφορετικές αυτές ιστορίες να συναντηθούν και θα γίνουν ένα μεγάλο έπος θεών και μυθολογιών ή θα ακολουθούν πάντα διαφορετικούς, αλλά παράλληλους δρόμους;
Ο κάθε ήρωας θα έχει το βιβλίο του και κάθε ιστορία θα πάρει όσο χρόνο της χρειάζεται για να οικοδομήσει όλο αυτό το περίπλοκο σύμπαν. Στο τέλος όμως όλοι μας οι ήρωες θα καταλήξουν σε ένα μεγάλο βιβλίο.

Πέρα από τους «Θεούς του Καταραμένου Δέντρου, ασχολείσαι με κάτι άλλο συγγραφικά αυτόν τον καιρό;
Γράφω ένα βιβλίο με μικρές ιστορίες στο στυλ των Θεών απλά με πολύ πιο κοινωνικό και ανθρώπινο χαρακτήρα. Το εγχείρημα βέβαια έχει μείνει στάσιμο λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.