Marvel, Marvel Cinematic Universe, Superheroes, The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών

Κριτική της ταινίας: Doctor Strange


Τι συμβαίνει όταν όλα αλλάξουν; Όταν όσα πίστευες για τον κόσμο καταρρίπτονται και η μοναδική σου σωτηρία είναι να κάνεις ένα άλμα πίστης που δεν πίστευες ποτέ πως είναι εφικτό; 

Η νέα ταινία της Marvel μας εισάγει στη ζωή του Doctor Stephen Strange, ενός αλαζονικού αλλά πολύ πετυχημένου χειρούργου που αναγκάζεται να αποδεχτεί τον απόκρυφο και φανταστικό κόσμο της μαγείας και τελικά να τον αγκαλιάσει καθώς είναι γεννημένος για αυτό. Το origin story του Doctor Strange αποτελεί μια από τις καλύτερες ταινίες της Marvel μέχρι στιγμής και σίγουρα προτείνεται σε όλους τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο. 

 

Πλοκή
Όταν η καριέρα του θα καταστραφεί εξαιτίας ενός ατυχήματος, ένας λαμπρός αλλά αλαζονικός και φαντασμένος χειρούργος παίρνει μια νέα ευκαιρία στη ζωή. Ένας μάγος παίρνει τον δόκτορα υπό την προστασία του και τον εκπαιδεύει για να υπερασπιστεί τον κόσμο ενάντια στις κακές δυνάμεις ως Doctor Strange.

Η πλοκή είναι ακριβώς ότι περίμενα από την ταινία. Τα origin stories, δηλαδή οι ταινίες που μας δείχνουν την προέλευση ενός χαρακτήρα, πάντα έχουν κάποια σταθερή και αναμενόμενη πλοκή στο υπερηρωικό είδος. Έτσι και εδώ ο Stephen Strange βρίσκεται αντιμέτωπος με την αλλαγή της μοίρας όταν χάνει την πλήρη λειτουργία των χεριών του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Χωρίς να έχει πολλές πιθανότητες θεραπείας, ταξιδεύει μέχρι το Νεπάλ και συναντά την Ancient(στα κόμικς ήταν γέρος άνδρας) που του μαθαίνει τον υπέροχο κόσμο της μαγείας και του multiverse. Γρήγορα, από την πρώτη στιγμή κιόλας, βλέπουμε τον κακό της ταινίας, τον Καισίλιο και έπειτα η πλοκή συνεχίζεται όπως όλοι περίμεναν. Και νομίζω πως αυτό είναι ένα μικρό αρνητικό της ταινίας, κάτι που είναι ίσως και αναπόφευκτο για το είδος. Αυτό όμως που με έκανε να το ξεπεράσω εύκολα είναι ο τρόπος εκτέλεσης του. Η συνεχής σύγκρουση της δυτικής ιατρικής με τον αποκρυφισμό, η προσπάθεια ενός εγωιστή ανθρώπου να αποδεχτεί πως είναι ένα μικρό κομμάτι ενός τεράστιου κρυφού κόσμου και η εξέλιξη του Δρ. Στρέιντζ σε κάποιον που αποδέχεται πλέον τη ζωή του ήταν υπέροχα δοσμένες. Με λίγα λόγια ήξερα τι έβλεπα, ήξερα τι θα δω, αλλά ποτέ δεν κουράστηκα κατά τη διάρκεια της ταινίας. 
Στα αρνητικά, δε μου άρεσε πως ο Καισίλιος χρησιμοποιήθηκε σαν αναλώσιμος villain παρά την εξαιρετική δουλειά του Mads Mikkelsen στο ρόλο(θα τα πούμε και παρακάτω), ενώ η Christine Palmer, το love interest του πρωταγωνιστή, υπήρχε απλά εκεί χωρίς να δίνει κάτι άλλο στην ταινία. 
Γενικά το Doctor Strange αποτελεί ένα από τα καλύτερα origin stories της Marvel μέχρι στιγμής που, παρά τις αδυναμίες που σου δίνει μια τέτοια ιστορία, καταφέρνει να μείνει ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος. 

 

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στην ταινία είναι το πόσο όμορφη φαίνεται. Τα εφέ, τα κοστούμια, τα σκηνικά είναι όλα άψογα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αποτελεί ίσως την καλύτερη δουλειά της Marvel στο οπτικό κομμάτι(σίγουρα θα ξεπεραστεί στη συνέχεια-έρχεται και ένα Infinity War). Εμφανής είναι η έμπνευση από το Inception, καθώς οι ουρανοξύστες και οι δρόμοι που αναδιπλωνόταν γέμιζαν το μάτι και του πιο απαιτητικού θεατή.  Ίσως το μόνο που δε μου κέντρισε την προσοχή στον τεχνικό τομέα ήταν ο ήχος. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση κακός, αλλά κανένα soundtrack δε μου έμεινε στο μυαλό έστω και για λίγα λεπτά. Σίγουρα μια ταινία που δε θα ψάξω το soundtrack της. 

Τέλος, το cast των ηθοποιών που έφεραν εις πέρας την πρώτη ταινία του μεγαλύτερου μάγου της Marvel ήταν άψογο. Ο Benedict Cumberbatch ξέραμε εξ’ αρχής ότι είναι ένας πολύ αξιόλογος ηθοποιός και το απέδειξε και εδώ. Άψογος στο ρόλο του Stephen Strange, απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τον εγωιστή γιατρό που αντιμετωπίζει μια αλήθεια πολύ μεγαλύτερη από τον εαυτό του. Ο Mads Mikkelsen στον ρόλο του Καισίλιου ήταν καλός. Γενικά άμα ξεκινούσα μια νέα ταινία και ήθελα κάποιον να υποδυθεί τον παρανοϊκό ή μοχθηρό αντίπαλο θα διάλεγα σίγουρα τον Δανό. Το μόνο αρνητικό είναι πως δε δόθηκε πάρα πολύ έμφαση στο χαρακτήρα του Καισίλιου(ήταν ένας one-movie villain), αλλά όταν τον είχαμε στην οθόνη περνούσε ακριβώς αυτό που έπρεπε. Η Tilda Swinton ήταν και αυτή πάρα πολύ καλή ως Ancient όπως και όλο το υπόλοιπο cast. 

Υπέρ
Υπέροχη οπτικά ταινία
Δυνατό cast ηθοποιών
Όμορφη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο απόψεων και τρόπων ζωής. Πρωτότυπο για ταινία υπερηρώων.  

Κατά
Πλοκή που μάντευες εύκολα πως θα εξελιχθεί
Μέτριο soundtrack 
Το love interest υπήρχε στην ταινία απλά και μόνο επειδή έπρεπε

Γενική Βαθμολογία
8/10

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.