The Worlds Out There, Μύθοι και Θρύλοι, Σειρές Άρθρων

Hua Mulan: Ο μύθος της Κινέζας ηρωίδας που έγινε τραγούδι και ταινία!

Μία γυναίκα στο πεδίο της μάχης. Πολλές υπέροχες ιστορίες θα μπορούσαν να γραφτούν για αυτήν την πρόταση, σε μία πληθώρα ιστορικών στιγμών της ανθρωπότητας. Η πιο όμορφη και η πιο ιδιαίτερη από αυτές θεωρώ πως είναι ο Μύθος της Hua Mulan, μίας γυναίκας που παράτησε τα πάντα για να στρατευθεί, με απώτερο σκοπό να προστατεύσει την οικογένειά της. Αυτή είναι μία ιστορία 1400 χρόνων.

Hua-Mulan

Πιστεύω πως οι περισσότεροι/ες γνωρίζετε τη Mulan, την πολύ επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1998 και μας εισήγαγε το χαρακτήρα της Mulan, μίας νεαρής γυναίκας η οποία μεταμφιέζεται σε άνδρα και παίρνει τη θέση του πατέρα της στον πόλεμο. Η ιστορία λοιπόν αυτή είναι βασισμένη σε ένα κλασικό κινεζικό μύθο, τον οποίο γνωρίζουμε μέσω ενός λαϊκού τραγουδιού του 6ου αιώνα, με τίτλο Η Μπαλάντα της Μουλάν.

Στο τραγούδι, η Hua Mulan σκέφτεται προβληματισμένη το μέλλον της οικογένειάς της. Ένας άνδρας από κάθε οικογένεια καλείται στον πόλεμο, αλλά ο πατέρας της είναι μεγάλος ηλικιακά και αδύναμος σωματικά για να τα βγάλει εις πέρας, ενώ ο αδερφός της πολύ μικρός ακόμα για να συμμετέχει σε μία μάχη. Έτσι, αποφασίζει να πάρει η ίδια τη θέση του πατέρα της και οι γονείς της τη στηρίζουν και την αποχαιρετούν. Όντας ήδη εκπαιδευμένη στις πολεμικές τέχνες, την ξιφομαχία και την τοξοβολία, αγόρασε ένα καλό άλογο και πέρασε τον Κίτρινο Ποταμό, το μαύρο βουνό και τις μεγάλες οροσειρές και βρέθηκε στο μέτωπο του πολέμου. Μετά από δώδεκα χρόνια και εκατοντάδες συγκρούσεις στα πεδία των μαχών, η Mulan επέστρεψε στην πρωτεύουσα και ο Khan της πρόσφερε πολύ χρυσό και αμέτρητους θησαυρούς. Όμως, αυτή ζήτησε μόνο ένα άλογο για να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της. Η οικογένειά της την υποδέχθηκε με χαρά, ενώ οι παλιοί σύμμαχοί της έμειναν έκπληκτοι όταν την είδαν να φορά τα παλιά της ρούχα, δηλώνοντας πως δεν είχαν αντιληφθεί ότι ήταν γυναίκα όλα αυτά τα χρόνια!

Hua σημαίνει «λουλούδι» και Mulan «μαγνόλια».female-warrior

Mulan,_18th_century,_ink_and_colors_on_silkΗ Hua Mulan αποτελεί πέρα από κάθε αμφιβολία μία από τις θρυλικές γυναίκες της Κινεζικής ιστορίας, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Η μπαλάντα τοποθετείται χρονικά στη Δυναστεία των Βορείων Wei (386-557), όμως η ιστορικότητα του προσώπου της Mulan αμφισβητείται, καθώς η ιστορία της δεν έχει καταγραφεί σε επίσημα κείμενα. Ωστόσο, έχουμε μία πληθώρα διαφορετικών εκδοχών του μύθου, που πάντα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Η νεαρή Hua Mulan πηγαίνει στον πόλεμο στη θέση του γέρου και άρρωστου πατέρα της. Κάποιες από αυτές τις εκδοχές έχουν μάλιστα τραγικό τέλος, όπως στο Sui-Tang Romance.

Το Sui-Tang Romance είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο από τον Chu Renhuo και τον 17ο αιώνα. Εδώ, η Hua Mulan ζει κάτω από την ηγεσία του Heshana Khan ενώ γίνεται αδελφή πολεμίστρια με τη Xianniang, την κόρη του βασιλιά. Το τραγικό τέλος της ηρωίδας έρχεται όταν επιστρέφει σπίτι της για να μάθει πως ο πατέρας είναι νεκρός και η μητέρα της έχει πλέον παντρευτεί έναν άλλο άνδρα. Επίσης, ο Khan τη ζητά στο παλάτι για να γίνει παλλακίδα του. Απορρίπτοντας αυτό το μέλλον και σεβόμενη την τιμή της η Mulan αυτοκτονεί, δίνοντας μια άλλη οπτική στο μύθο, αν και μάλλον αυτή η εξέλιξη είναι επινόηση του συγγραφέα Chu Renhuo.

Υπαρκτό πρόσωπο ή μη, η Hua Mulan αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου, πολεμίστριας, αλλά και μιας γυναίκας που ξεπέρασε τον εαυτό της για χάρη της οικογένειας της. Μπορεί η ιστορία να είναι απλώς ένας μύθος και να μην έχει καμία ιστορική βάση, όμως, ακόμα και έτσι, αποτελεί ένα όμορφο παραμύθι και μία πηγή έμπνευσής για γενιές και γενιές ανθρώπων στη μακρινή Κίνα των μύθων και των θρύλων.

Πηγές:

http://greek.cri.cn/301/2016/07/29/121s23087.htm#.WoFg-aiWa00

https://en.wikipedia.org/wiki/Hua_Mulan

http://www.ancient-origins.net/history-famous-people/ballad-hua-mulan-legendary-warrior-woman-who-brought-hope-china-005084

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.