The Worlds Out There, Κινηματογράφος, Κριτικές ταινιών

Κριτική της ταινίας Warcraft: Η Σύγκρουση Δύο Κόσμων

Το Warcraft, μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο video game, αποτελεί μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της φετινής σεζόν. Εισπρακτικά μέχρι στιγμής στην Αμερική τα πάει πολύ άσχημα, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο σκίζει. Οι κριτικές δίνουν και παίρνουν με τους κριτικούς να θάβουν το έργο του Duncan Jones(γιος του David Bowie), ενώ οι fans του franchise να το εκθειάζουν. Η γνώμη μου βρίσκεται κάπου στη μέση. Ως μεγάλος λάτρης του Hearthstone και γνώστης της ιστορίας του Warcraft, όχι τόσο ως παίκτης αλλά κυρίως ως λάτρης της φαντασίας, απόλαυσα την ταινία. Όμως πρόκειται επίσης για μια ταινία με χτυπητές αδυναμίες, οι οποίες αν διορθωθούν στα επόμενα μέρη μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας μια πολύ καλή σειρά ταινιών επικής φαντασίας.  

Πλοκή
Το ειρηνικό βασίλειο του Άζεροθ δέχεται την επίθεση τρομερών Ορκ πολεμιστών που εγκαταλείπουν την ετοιμοθάνατη πατρίδα τους για να αποικήσουν μια άλλη. Καθώς ανοίγει η πύλη που ενώνει τους δύο κόσμους, ο ένας στρατός αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας καταστροφής κι ο άλλος της ολοκληρωτικής εξαφάνισης. Αρχίζει έτσι μια εντυπωσιακή επική ιστορία δύναμης και θυσίας, στην οποία πόλεμος έχει πολλά πρόσωπα και στην οποία ο καθένας παλεύει για κάτι.

Η πλοκή μένει πιστή στα video games. Περιγράφει ουσιαστικά τον Πρώτο Πόλεμο των Orcs με τους ανθρώπους του Βασιλείου του Azeroth. Από θέμα πλοκής η ταινία στέκει καλά και ίσως χάνει λίγο στην αρκετή φλυαρία του πρώτου μισάωρου και λίγο στο τέλος το οποίο είναι αρκετά απότομο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα Orcs τα οποία αντικειμενικά έχουν μεγαλύτερο character development από τους ανθρώπους. Γενικότερα το character development δεν είναι από τα δυνατά σημεία του Warcraft. Τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τους ήρωες του σε βαθμό πολλές φορές να μην αποδίδουν το ηρωικό πρόσωπο που γνωρίζουν οι περισσότεροι από τα video games.
Τεχνικά η ταινία είναι άψογη. Δεν μπορώ να βρω ψεγάδι στον τεχνικό τομέα. Οπτικά είναι υπέροχη και τα cgi είναι ότι καλύτερο έχουμε δει στο είδος. Όλες οι μεγάλες πόλεις του Azeroth γοητεύουν στην όψη και η Horde είναι εκπληκτική και ανατριχιαστική.  Ειδικότερα τα Orcs και η δουλειά που έχει πέσει στο motion capture είναι φανταστική. Ο ήχος επίσης είναι ότι πρέπει για το είδος και δένει με τα πανέμορφα τοπία μεταφέροντας τον κόσμο του Azeroth πολύ όμορφα στη μεγάλη οθόνη.

Διχασμένη είναι βέβαια η γνώμη μου για τους ηθοποιούς που έφεραν σε πέρας την ταινία. Ο Toby Kebbell ως Durotan ήταν συγκλονιστικός σε όλη την ταινία και πραγματικά αποτελεί ένα από τα highlights της. Το ίδιο συμβαίνει με τους περισσότερους Orc πολεμιστές(ειδικότερα οι Daniel Wu ως Gul’dan και Robert Kazinsky ως Orgrim Doomhammer κλέβουν την παράσταση), που δείχνουν, όπως ανέφερα και πριν, πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στο motion capture.
Τα πράγματα όμως δεν ίδια με τη φυλή των ανθρώπων. Ο Dominic Cooper (King Llane Wrynn) δεν έπεισε ως βασιλιάς του Azeroth και φάνηκε πως δεν μπήκε ποτέ στο πετσί του ρόλου του. Το ίδιο και ο Ben Schnetzer (Khadgar). Οι Paula Patton (Garona), Travis Fimmel (Lothar) και  Ben Foster (Medivh) πάλεψαν αρκετά αλλά οι ερμηνείες τους ήταν υποδεέστερες από αυτό που θα μπορούσαν να είναι λόγω του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της ταινίας. Το γράψιμο και οι διάλογοι δε μου άρεσαν καθόλου από την αρχή μέχρι το τέλος της. Δεν έδωσαν ποτέ αυτό που έπρεπε στον υπέροχο κόσμο του Azeroth ο οποίος αν και συγκλονιστικός οπτικά ποτέ δεν είδε τους πραγματικούς ήρωες του να ξεδιπλώνουν τον εαυτό τους (υπάρχουν βέβαια και μερικές πολύ όμορφες εξαιρέσεις σε αυτό τις οποίες δε θα αναφέρω για αποφυγή spoilers).

Συνοπτικά
Το Warcraft αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια μεταφοράς του πετυχημένου video game στο cinema. Οι ταινίες αυτές συνήθως δε δίνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του αυθεντικού μέσου. Όμως εδώ έχουμε έναν υπέροχο κόσμο με το “feeling” των παιχνιδιών να παραμένει, υπέροχα εφέ και μια ιστορία που ακόμα βρίσκεται στην αρχή της. Περιμένω το επόμενο μέρος με ανυπομονησία και αν βελτιωθούν τα κομμάτια στα οποία φανερά κάτι πήγε λάθος, θα έχουμε στα χέρια μας μια εκπληκτική σειρά ταινιών φαντασίας.

Υπέρ
Η όμορφη μεταφορά του Azeroth στη μεγάλη οθόνη
Εφέ- Ήχος
Η ιστορία των Orcs και το πώς παρουσιάστηκε  

Κατά
Διάλογοι
Ελάχιστο Character Development σε μερικούς κύριους χαρακτήρες
Ερμηνείες κάποιων ηθοποιών  

Γενική Βαθμολογία
7/10 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.