Let's talk about..., The Worlds Out There, Ελληνικό Fantasy, Λογοτεχνία, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με το συγγραφέα Αριστείδη Νάστο

Γνωρίζοντας το συγγραφέα: 

Ο Αριστείδης Νάστος γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1986. Κατάγεται από τον Κερασώνα Φιλιππιάδος του Νομού Πρεβέζης, κι ενώ αρχικά πέρασε ένα διάστημα συνεχών μετακινήσεων, μεγάλωσε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Σπούδασε Γεωγραφία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2010, αλλά ασχολείται με τη μουσική. Εκτός από παράδοση μαθημάτων κιθάρας, συνθέτει και παίζει ένα πλήθος εγχόρδων, από ηλεκτρική κιθάρα μέχρι ιρλανδικό μπουζούκι και μαντολίνο, προσανατολιζόμενος στον χώρο της μέταλ, αλλά και της μεσαιωνικής ευρωπαϊκής παραδοσιακής μουσικής.

Επίσης, ασχολείται με την Ιστορία και τη Γεωπολιτική, όπου ειδικεύεται στο φάσμα της ύστερης Ρωμαϊκής και της Μεσαιωνικής Εποχής, καθώς και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, γράφοντας κατά καιρούς σχετικά άρθρα και ιστορικές ερευνητικές εργασίες. Στον τομέα της λογοτεχνίας, είτε συγγραφικά είτε ως αναγνώστης, το είδος ενδιαφέροντός του είναι κυρίως αυτό της επικής φαντασίας, της Ιστορίας και του ιστορικού μυθιστορήματος.

Τέλος, γράφει κριτικές κινηματογραφικών έργων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και μουσικών δίσκων σε διαδικτυακά blogs. Σήμερα ζει στην Καλλιθέα Αττικής.

ibar-nekros-polimistiscover

Σε ευχαριστώ πολύ Αριστείδη για τη σημερινή συνέντευξη. Ξεκινώντας, θα ήθελα να σου κάνω μια κλασική ερώτηση. Πως θα περιέγραφες τον Αριστείδη Νάστο χρησιμοποιώντας μόνο 3 λέξεις;

Εγώ ευχαριστώ Κωνσταντίνε, με τιμά ιδιαίτερα η συνέντευξη από έναν υπέρμαχο του κόσμου της  φαντασίας όπως εσύ. Λοιπόν…αν και το “μόνο τρεις  λέξεις” κάνουν την απάντησή μου δύσκολη, θα έλεγα: Δημιουργικός, ανήσυχος, τελειομανής(στους τομείς που με ενδιαφέρουν).

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Σε κάποια φάση της ζωής μου ένιωσα πως αυτά που σκέφτομαι και φιλοσοφώ συνεχώς, ίσως  πρέπει να τα γράψω και να τα αναπτύξω εκτενώς και σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σύγκριση με τον δεδομένο περιορισμό των στίχων μουσκών κομματιών που συνέθετα. Ξεκίνησα λοιπόν φιλοσοφώντας είτε γενικά είτε ειδικά για ορισμένα θέματα αλλά σύντομα αποφάσισα, πως το καλύτερο θα ήταν να φιλοσοφούν οι χαρακτήρες μιάς κανονικά ολοκληρωμένης ιστορίας που θα έγραφα, παρά εγώ με άμεσο τρόπο. Επίσης έχοντας μόνιμα μια φαντασία που καλπάζει και πλάθει ιστορίες, δεν δυσκολεύτηκα να δοκιμάσω σοβαρά τον τομέα της συγγραφής. Εν τέλει το “ταξίδι” του πρώτου μου βιβλίου με έκανε να καταλάβω πως θέλω πολύ να το επαναλάβω.

Θυμάσαι το πρώτο κείμενο που έγραψες ποτέ; Ποια είναι η κατάληξή του;

Παραδόξως πρόσφατα το επανέφερα στην μνήμη μου, ήταν ένα ημιτελές διήγημα που είχα γράψει όταν ήμουν 8 περίπου ετών!!!!Ήταν Επιστημονικής Φαντασίας παρακαλώ, όπου ο πρωταγωνιστής μπήκε καταλάθος σε ένα διαστημόπλοιο ή πύραυλο, και ταξίδεψε ως τον…Πλούτωνα. Η κατάληξή του πρωταγωνιστή και του κειμένου άγνωστη αλλά η συγγραφική σπίθα μετά από χρόνια, υποθέτω πως ίσως προκάλεσε την φωτιά που γέννησε τον Ίβαρ .

Από πού πρόεκυψε η ιδέα του Ιβάρ; Ποια ήταν η έμπνευση που σε οδήγησε στη συγγραφή της ιστορίας του Νεκρού Πολεμιστή;

Το 2014 είχα φτιάξει μόνος μου ένα μουσικό project Μεσαιωνικής παραδοσιακής μουσικής όπου συνέθετα και έπαιζα διάφορα όργανα. Το πρώτο μου ολοκληρωμένο κομμάτι χρειαζόταν απεγνωσμένα στίχους. Αποφάσισα τότε να γράψω ένα μικρό έπος που μιλούσε για έναν πολεμιστή που αναζητούσε πολέμους χλευάζοντας την ειρήνη και τιμωρήθηκε από τους θεούς. Μάλιστα με την βοήθεια ενός πολύ καλού μου φίλου, το μετέφρασα στα Γερμανικά για να ταιριάζει περισσότερο στο ύφος. Όμως η κεντρική ιδέα αυτών των στίχων μου άρεσε υπερβολικά πολύ και δεν ήθελα να “χαθεί” στα πλαίσια ενός στίχου που συμπληρώνει ένα μουσικό έργο. Ξεκίνησα λοιπόν να το αναπτύσσω αρχικά ως δίηγημα/παραμύθι και εν συνεχεία ως ολοκληρωμένο λογοτεχνικό έργο. Βέβαια το μουσικό 8λεπτο έπος που συνέθεσα τότε και ονόμασα Wiedergänger, αν εξαιρέσεις το κομμάτι της κεντρικής ιδέας, λίγη σχέση έχει πιά προφανώς από το βιβλίο  Ίβαρ Ο Νεκρός Πολεμιστής.

Από τι άλλο εμπνέεσαι; Τι εξιτάρει το μυαλό σου έτσι ώστε να αποφασίσεις να το μεταφέρεις με κάποιο τρόπο στο χαρτί;

Οτιδήποτε σχετίζεται με θρύλους, μυθολογία, Ιστορία. Έχω πάθος με την Ιστορία και την Φαντασία. Αυτός είναι ο ιδανικός συγκερασμός ειδών για μένα για να γράψω. Όπως φαίνεται(κυρίως με την μορφή υπονοούμενων) στον Ίβαρ και όπως θα γίνει πιο εμφανές σε επόμενα με το καλό βιβλία μου, πάντα υπάρχει το ιστορικό background και πραγματικά γεγονότα που πάνω σε αυτά εξελίσσεται η κεντρική υπόθεση φαντασίας.

Έχοντας διαβάσει (και αγαπήσει) το βιβλίο, γνωρίζω πως η ιστορία του ολοκληρώθηκε. Ωστόσο στο τέλος υπάρχουν μερικές υπόνοιες πως το ταξίδι του Ίβαρ δεν σταματά εδώ. Να περιμένουμε πως θα ξαναδούμε τον ήρωα σου στο μέλλον;

Χαίρομαι πάρα πολύ που η ιστορία του Ίβαρ σου άρεσε γιατί πραγματικά όταν έγραφα το βιβλίο ήμουν κατά κάποιον τρόπο ταυτόχρονα κα αναγνώστης του και το αγαπούσα όλο και πιο πολύ. Συνεπώς ήλπιζα να μοιραστώ κάποια στιγμή αυτή την ικανοποίηση που ένιωθα. Έτσι όταν τελείωνα το τελευταίο κεφάλαιο,  συνειδητοποίησα σε μεγάλο βαθμό πως ως “αναγνώστης”, θα ήθελα αυτή η ιστορία να συνεχίσει. Έτσι πήρα την τελική μου απόφαση : Ο Ίβαρ θα έχει μία τουλάχιστον συνέχεια σίγουρα.

Εκτός του Ίβαρ, ετοιμάζεις κάτι άλλο λογοτεχνικά;

Αν και έχω ξεκινήσει την συνέχεια του Ίβαρ και περιεργάζομαι μία ακόμα ιδέα, όλες μου οι πνευματικές προσπάθειες τον τελευταίο καιρό επικεντρώνονται σε ένα νέο και τελείως διαφορετικό βιβλίο. Πρόκειται για ένα Μεσαιωνικό έπος που διαδραμματίζεται στην Φραγκία το 1346 όπου εμπλέκονται αιρετικοί, ο Εκατονταετής πόλεμος και κάποια άλλα σκοτεινά και διαβολικά πράγματα. Περισσότερα δεν θα πω. Εν καιρώ ίσως.

Σε λίγες μέρες έρχεται το Φantasticon 2019, η μεγάλη γιορτή του φανταστικού που θα λάβει χώρα για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα. Πως νιώθεις που θα συμμετέχεις σε αυτήν ως ένας νέος και ανερχόμενος συγγραφέας του χώρου;

Ομολογώ καταρχήν πως είμαι πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος που κατάφερα να συμβάλλω και εγώ στον κόσμο της Φανταστικής Λογοτεχνίας και του βιβλίου γενικότερα. Δεν μπορούσα να φανταστώ όσο αισιόδοξος άνθρωπος και αν είμαι, οταν πριν λίγα χρόνια  έγραφα την πρώτη πρόταση του Ίβαρ, πως κάποια στιγμή θα έβαζα τον ήρωά μου στην μεγάλη αυτή οικογένεια της Φαντασίας και θα συμμετείχα σε γεγονότα όπως το Φantasticon. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν και στις Εκδόσεις Πηγή που μου έδωσαν την ευκαιρία για το όνειρο.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη και όπως όλος ο κόσμος του φανταστικού, θα τα πούμε από κοντά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ευχαριστώ και πάλι θερμά εσένα και την εξαιρετική σελίδα σου. Το Σαββατοκύριακο ο Ίβαρ ο Νεκρός Πολεμιστής θα βρίσκεται εκεί με τις Εκδόσεις Πηγή, και εγώ το Σάββατο 19:00, θα περιμένω όλους τους φίλους των αρχαίων και παγωμένων ιστοριών μύθου, μαγείας, σπαθιού και δόρατος, για να συζητήσουμε για τον Ίβαρ και τον σκοτεινό του κόσμο.

 

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.