Game of Thrones, Game of Thrones Season 6, Reviews Σειρών, Σειρές

5. The Door (GoT Season 6) review


Το πιο συγκλονιστικό επεισόδιο της φετινής σεζόν είναι γεγονός! Από το 3ο κιόλας επεισόδιο πίστευα πως η μεγάλη έκπληξη, η μεγάλη αποκάλυψη θα έρθει στο σημερινό επεισόδιο. Όμως έπεσα πολύ έξω. Ενώ περιμέναμε την επιβεβαίωση μιας πολύ διάσημης θεωρίας(βλ. Tower of Joy)  η σειρά έφερε τα πάνω κάτω και μας έδωσε ένα συνταρακτικό επεισόδιο που σε κρατούσε σε αγωνία σε όλη τη διάρκεια του. Από την αποκάλυψη ενός συμβάντος της αρχαιότητας μέχρι το κοντινό παρελθόν και το παρόν η αγωνία ήταν άσβεστη και τα συναισθήματα όσων είδαν την τελευταία σκηνή απερίγραπτα.

 

Στο Τείχος
Η Sansa δέχεται μήνυμα από το Μικροδάχτυλο και τον συναντά κρυφά. Αυτός ζητάει τη συγχώρεση της καθώς αυτή τον κατηγορεί αλλεπάλληλα επειδή την παράτησε στους Boltons ενώ ήξερε πραγματικά τι είδους άνθρωπος είναι ο Ramsay. Της προσφέρει βοήθεια και τους Ιππότες του Vale ενώ η μικρή Stark του απαντά πως έχει ήδη στρατό. Ο Baelish φεύγει αφού πρώτα την ενημερώσει πως ο θείος της Brynden Tully ανακατέλαβε το Riverrun και να της θυμίσει πως ο στρατός είναι του μπάσταρδου αδερφού της.

Πίσω στο Κάστρο οι Starks με τη βοήθεια του Sir Davos κάνουν σχέδια μάχης για τον επερχόμενο πόλεμο. Αποφασίζουν από ποιους Οίκους θα ζητήσουν βοήθεια και το ηθικό τους αναθερμαίνεται όταν μαθαίνουν για το θείο της Sansa(η ίδια βέβαια έκρυψε πως το έμαθε από τον Baelish αναφέροντας πως το ήξερε απ’ όταν ήταν ακόμα στο Winterfell.)


Ένας κλασσικός “Βόρειος” πόλεμος είναι στα σκαριά και μένει να μάθουμε πόση επιρροή έχει ακόμα το όνομα Stark στην περιοχή.

 

 

Braavos
Η έταιρη Stark συνεχίζει τον αγώνα για να γίνει Καμία. Η προπόνηση δεν αποδίδει τα μέγιστα και ο Jaqen θεωρεί πως για αυτό οφείλεται η αριστοκρατική καταγωγή της μικρής. Οι Faceless Men όπως εξηγεί ήταν σκλάβοι στη Valyria, οι οποίοι τελικά ίδρυσαν την πόλη του Braavos. Τέλος δίνει στην Arya την αποστολή να σκοτώσει μια τοπική ηθοποιό.

Στο θέατρο η μικρή παρακολουθεί μια διαστρεβλωμένη αλήθεια για το θάνατο του πατέρα της σε ένα θέατρο κωμικό, έως σαχλό. Αποφασίζει να σκοτώσει την ηθοποιό με δηλητήριο αν και παρατηρεί πως είναι καλή γυναίκα. Ο  Jaqen της απαντά πως δε φεύγουν μόνο οι μοχθηροί και οι τιποτένιοι άνθρωποι από αυτόν τον κόσμο και πως μια υπηρέτρια δεν κάνει ερωτήσεις.


Συνεχίζει να είναι αργή η πλοκή στο Braavos και η εξέλιξη της Arya σε Faceless Person περισσότερο.

 

Iron Islands
Η Yara Greyjoy πλέον ανοιχτά διεκδικεί το θρόνο δηλώνοντας πως θα φτιάξει το μεγαλύτερο στόλο που έχει δει ο κόσμος. Διακόπτεται όμως από το θείο της Euron, ο οποίος έχει άλλα σχέδια. Αφού παραδέχεται πως σκότωσε τον αδερφό του δηλώνει πως όχι μόνο θα φτιάξει το μεγαλύτερο στόλο, αλλά θα τον χρησιμοποιήσει ως δελεαστική προσφορά για να πείσει τη Daenerys Targaryen να τον παντρευτεί και μαζί να κατακτήσουν το Westeros. Ο κόσμος τελικά διαλέγει τον Euron και κατά το “βάπτισμά” του η Yara,ο Theon και αρκετοί έμπιστοί τους το σκάνε με τα καλύτερα πλοία των νησιών πριν προλάβει ο Euron να τους σκοτώσει. Ο νέος βασιλιάς διατάσσει όλους να του φτιάξουν τον μεγαλύτερο στόλο που έχει δει ο κόσμος.

Άγνωστο το μέλλον για τα αδέρφια Greyjoy. Ίσως πάνε προς το βορρά και ποιος ξέρει μπορεί να έχουμε μια πιθανή συμμαχία με τα αδέρφια Stark?


Vaes Dothrak
Η Daenerys δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει με τον Jorah. Ενώ την έσωσε, τον είχε απελάσει και δεν μπορεί πλέον ούτε να τον δεχτεί πίσω, ούτε να τον διώξει. Ο άνδρας αποφασίζει μόνος του να φύγει δείχνοντάς της την αρρώστια που τον σκοτώνει και παραδέχεται πως την αγαπάει. Αυτή εμφανώς συγκινημένη τον αφήνει με μια τελευταία διαταγή. Να ζήσει και να γυρίσει πίσω της γιατί τον χρειάζεται για να κυβερνήσει τον Σιδηρούν Θρόνο. 


Συγκινητική η στιγμή των δύο. Ο Jorah είναι πραγματικά από τους πιο σταθερούς στα πιστεύω και στην αγάπη του στη σειρά. Ότι κι αν έχει κάνει γυρνάει γύρω από την ασφάλεια της Daenerys. Και θα ζήσει! Για χάρη της…

 

Meereen
Ο Tyrion ανησυχεί πως η πρόσκαιρη ειρήνη που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δε θα κρατήσει καθώς εν απουσία της Μητέρας των Δρακών δεν υπάρχει κάποιος να εμπνεύσει το λαό. Καλεί λοιπόν τη Kinvara, αρχιέρεια του Θεού του Φωτός στο Red Temple της Volantis. Τη χρειάζεται για να σπείρει τα κατορθώματα της Daenerys στον κόσμο ώστε να θυμηθούν τη δύναμη και την επιρροή της βασίλισσας τους. Ο Varys φαίνεται πολύ αρνητικός σε όλο αυτό καθώς και πολύ απόμακρος από τους Θεούς. Οι αντιδράσεις του παύουν όταν η Kinvara φαίνεται να ξέρει τα πάντα για αυτόν. Από τις λίγες φορές που έχει σιωπήσει ο Αφέντης των Ψιθύρων και αυτό δηλώνει πολλά για την επιρροή και τη δύναμη που μπορεί να έχει η αρχιέρεια. 

 

Πέρα από το Τείχος
Και φτάσαμε στο καλύτερο και συγκλονιστικότερο κομμάτι του επεισοδίου. Το Κοράκι και ο Bran παρακολουθούν ένα όραμα κατά το οποίο τα Παιδία του Δάσους έφτιαξαν τον πρώτο White Walker, καρφώνοντας στην καρδιά ενός αιχμαλώτου μαχαίρι από Δρακόγυαλο. Η Leaf στο παρόν, αναφέρει στον Bran πως δημιούργησαν τους White Walkers για να πολεμήσουν μαζί τους στον πόλεμο ενάντια στους Πρώτους Ανθρώπους.

Έπειτα ο Bran μπαίνει από μόνος του σε όραμα ακουμπώντας το δέντρο χωρίς της συνοδεία του Κορακιού. Βλέπει τους White Walkers και τον στρατό τους, όμως τον βλέπουν και αυτοί. Πριν προλάβει να ξυπνήσει ο Βασιλιάς της Νύχτας του πιάνει το χέρι και


πλέον ξέρει που βρίσκονται. Τα οράματα είναι πιο ζωντανά από ποτέ. Ενώ το Κοράκι και ο μικρός βρίσκονται ήδη σε νέο όραμα(στο Winterfell), τα «ζόμπι» τους χτυπάνε την πόρτα. Κι εδώ έχουμε την πρώτη μάχη του Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου. Την πρώτη ίσως μάχη αρχαίας μαγείας στη σειρά. Τα Παιδιά του Δάσους με φωτιά ενάντια στον πάγο που υπερισχύει. Τελικά μπαίνουν στη σπηλιά και ο Hodor είναι πανικόβλητος. Ο Bran μπαίνει στο μυαλό του αλλά και στο μυαλό του μικρού Hodor που βλέπει στο όραμα του. Ο Hodor με τον Bran στο μυαλό του τον κουβαλάει και πρώτα ο Summer και έπειτα η Leaf θυσιάζονται για να σωθούν αυτός και η Meera. Οι White Walkers σκοτώνουν το Κοράκι ο οποίος εξαφανίζεται και από το όραμα(ο Bran πρέπει να πάρει τη θέση του τώρα αλλά είναι ανέτοιμος). Φτάνουν στην πίσω πόρτα και ο Hodor προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την κρατήσει κλειστή ώστε να φύγουν τα δύο παιδιά. Η Meera ουρλιάζει HOLD THE DOOR!


Και τότε είναι που η καρδιά όλων παγώνει. Στο όραμα ο μικρός Wyllis-Hodor παθαίνει κρίση ενώ η φωνή της Meera ακούγεται. Την ακούει και αυτός. Πλέον και ο μικρός εκεί που παθαίνει κρίση φωνάζει Hold the Door! Και οι λέξεις μπερδεύονται στο χάσμα του χρόνου καθώς το Hold the door γίνεται Hol…Dor και τελικά Hodor. O Hodor του τώρα πεθαίνει για να σώσει τους μικρούς και ο Wyllis έγινε ο Hodor που όλοι γνωρίζαμε στο παρελθόν. Το άκρως ανατριχιαστικό είναι πως ίσως ο μικρός να είδε το μελλοντικό θάνατό του και να ένιωσε ότι ένιωθε ο μελλοντικός εαυτός του. Τον πόνο και την απόγνωση του να σε κατασπαράζουν ζωντανό….!

 

Game of Thrones Season 6

 

Comments

comments

2 σκέψεις στο “5. The Door (GoT Season 6) review”

  1. Ίσως το πιο ωραίο επεισόδιο Game of Thrones που έχει προβληθεί. Ωραία η επεξήγησή σου για το Hodor, αλλά ευελπιστώ, ο ρόλος και η επίδραση του Μπραν στο παρελθόν να είναι πιο σύνθετος.Λόγου χάρη να έχει να κάνει με time travel paradox και παράλληλα σύμπαντα.

    1. Το ότι μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το παρελθόν το ξέρουμε πάντως. Το θέμα είναι αν για αυτό οφείλεται η εξαιρετική ικανότητα του ή η έλλειψη ελεγχου του χαρίσματός του. Αν είναι το πρώτο και το δαμάσει, δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να κάνει λόγω και του πονεμένου παρελθόντος του. Πάντως από εκεί που ήταν ξεχασμένος έγινε ίσως ο πιο σημαντικός χαρακτήρας της σειράς και απ’ ότι φαίνεται έχουμε να δούμε πολλά για το μικρό ακόμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.